Elävöitetty muistelumatka takaa ikäihmiselle merkityksellisyyden kokemuksen sekä toimintakykyä tukevaa toimintaa, sillä IKÄIHMISET JA HEIDÄN SAAVUTUKSENSA OVAT TÄRKEITÄ.

Oletko huomannut keskustellessasi ikäihmisen kanssa, kuinka hänen silmänsä säihkyvät, kun hän pääsee kertomaan sinulle tarinoita eletystä elämästä? Vai onko niin, että et oikein tiedä kuinka suhtautua ja sinun on vaikea ohjata keskustelua, jolloin tarinat jäävät valitettavan lyhyiksi? Onko sinulla riittävästi taustatietoa, jolla voisit ohjata muistelua toivottuun suuntaan? Haluaisitko yksinkertaisesti tarjota läheisellesi ilon, arvokkuuden ja merkityksellisyyden tunteen?

Kauan ennen tähän työhön ryhtymistä keskustelu omien isovanhempien kanssa oli melko kuivaa. He kyllä kertoivat minulle asioita, mutta koska en ollut aiemmin silloin ollut kosketuksissa ”vanhojen” asioiden kanssa, en oikein osannut ymmärtää mistä tarkalleen ottaen oli kyse. He selvästi olisivat halunneet jakaa muistoja enemmänkin, mutta koska näkivät minusta, että en ehkä ole oikein samalla aaltopituudella niin muistelu jäi lyhyeen.

AINA VAIN ELÄVÄMMIN TAKAISIN MUISTOIHIN

Kuitenkin hieman vanhempana ja nimenomaan tähän työhön ryhtyessäni ja jonkin aikaa toimineena huomasin, että nuo muistelmat ovat aivan järjettömän mielenkiintoisia, ja oma taustatietoni erilaisia asioita kohtaan on lisääntynyt hurjasti. Tätä työtä tehdessä olen saanut kuulla PALJON huikeita muistelmia sotaveteraaneilta, maanviljelijöiltä, tanssilavojen partaveitsiltä….. Aloin hankkimaan materiaalia kuten kuvia, videoita, kirjoja ja musiikkia, joihin perehdyin ja jotka veivät asiakkaan (ja minut!) aina vain elävämmin noihin muistoihin. Hiihtäjät pääsivät näkemään ja nimeämään vanhoja suksisiteitä ja muistelemaan, kuinka ne sukset silloin itse tehtiinkään. Ja mikäs olikaan se perinteinen koulussa laulettava hiihtolaulu? Entäs 50-luku, sodanjälkeinen jälleenrakennus ja säännöstelyn aika. Huh huh, on ne meidän mummut ja pappat kovia tapauksia! Muistatkos millä kahvia laimennettiin 50-luvulla? Mitäs olikaan hota pulveri? Ja entäs kun ne venäläiset syyttivät suomalaisia kuuluisista Mainilan laukauksista? Mikä ylipäätään vei suomen sotaan? No ja entäs ne nurkkatanssit, juhannustanssit ja voi niitä riiuu reissujakin vielä! Täältä muuten lähtee myös vanhat laulut ja virret! Ja ei että ne on muutes kauniita.

TIEDON JAKAMINEN ON IKÄIHMISELLE SELVÄSTI KUNNIA ASIA, KUTEN MYÖS OHJAAJALLE

Kun asiakas näkee, että ohjaaja tietää jotain näistä asioista, paistaa asiakkaan kasvoista suunnatonta iloa ja tyytyväisyyttä, joka suorastaan innostaa muistelijaa muistelemaan lisää. Asiakkaat ovat kokeneet, että tuntuu hyvältä kokea pitkästä aikaa sellainen tunne, että minä ja minun saavutukseni tässä elämässä ovat tärkeitä, ja minusta tuntuu hyvältä jakaa tietoa nuoremmalle sukupolvelle. Se on ikäihmiselle selvästi kunnia-asia! Ja niin on muuten myös minulle kunnia ottaa vastaan sitä viisautta ja kokemusta minkä ikäihmiset sisäänsä kätkevät. On hienoa ollut kokea muutos omassa asenteessa tätä elämää kohtaan ja kuinka osaan arvostaa nykyään enemmän kaikkea, mistä täällä saa nauttia.

MITÄ MUISTELUMATKASSA TAPAHTUU? ONKO SE VAIN PELKKÄÄ KESKUSTELUA?

Muistelumatkalla keskustelu ei ole ainoa menetelmä asiakkaan voimavaraistamisessa. Muistelumatka on integroitu paketti, joka sisältää kuhunkin aiheeseen liittyvää toiminnallista tekemistä. VirkeX:n metodi on tarjota toimintaa, joka on hauskaa, yksilöllisesti suunnattua, osallistavaa (eli asiakas pääsee itse tekemään ja pohtimaan), kunnioittavaa sekä yleisesti ottaen toimintakykyä tukevaa. Toimintakykyä tukevaa tarkoittaa sitä, että muistelumatkaan on sisällytetty erilaisia aiheeseen liittyviä aivojumppa harjoitteita, jotka toteutetaan suurikokoisten kuvien, muusikin, kirjojen, artikkeleiden, erilaisten muistelukorttien ja äänien tukemana. Materiaalit auttavat muistelijaa pääsemään syvemmälle omiin muistoihin, joka taas auttaa oman elämän jäsentämisessä. Näitä materiaaleja voidaan käyttää hyvin monipuolisesti peleinä, muistiharjoitteina, hahmottamisharjoitteina…Vaihtoehtoja on monia!

MUTTA MIKSI PITÄISI MUISTELLA?

Syitähän on äärimmäisen paljon. Muistelu vahvistaa ikäihmisen itsetuntoa ja omaa identiteettiä. Menetelmän avulla pääsee käsittelemään ja jäsentämään omaa elämää ja eri tunnetiloja. Mikä tärkeintä; Ikäihminen tulee kuulluksi ja hänen merkityksellisyyden kokemuksensa kasvaa. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun ikäihminen kokee, ettei hän kuulu enää mihinkään! Jos aihe kiinnostaa enemmän, suosittelen lukemaan Ikäinstituutin kokoaman Muistelu vuorovaikutusmenetelmänä 2015- oppaan: https://www.ikainstituutti.fi/content/uploads/2016/08/muistelu-vuorovaikutusmenetelm%C3%A4n%C3%A4.pdf

KOETTUA…

Aivan liian usein saan kuulla ikäihmisiltä, että he kokevat olevansa täällä vain muiden vastuksina, eikä heillä olisi enää mitään merkitystä tässä yhteiskunnassa. Aivan liian moni on tätä minulle sanonut. ☹ Jokainen meidän mummu ja pappa on tehnyt järjettömän suuren työn tämän meidän suomemme eteen. He loivat perustan tälle, missä me nykyään elämme. Meidän on tärkeää näyttää, että me välitämme ja arvostamme sitä mitä he ovat elämässään saaneet aikaiseksi. Heillä on olemassa arvokkaita muistoja, jotka suorastaan odottavat, että niitä päästäisiin jakamaan syvällisemmin!

VIE LÄHEISESI UNOHTUMATTOMALLE MATKALLE OMASSA KODISSAAN

Kaikki ohjelmat ovat laadittu ikäihmisiä kuunnellen ja heiltä tullut palaute palvelun kehittämisen aikana on ollut positiivista. Osa heistä on kertonut kokeneensa muistelumatkat jopa terapeuttisena. Tärkeäksi ikäihmiset ovat kokeneet sen, että kun muisteluhetken ohjaajaa näyttää oikeasti heidän tarinansa kiinnostavan, he tuntevat onnellisuutta ja jäävät hymyssä suin vielä hetken päätyttyäkin muistelemaan sitä, mitä tuli muisteltua! Tosiasia onkin, että muistelu ikäihmisen kanssa rikastuttaa aina myös ohjaajaa, ainakin itse olen näin kokenut. Asenteeni yleisesti elämää ja maailmaa kohtaan ovat muuttuneet tätä työtä tehdessäni huomattavasti. Ikäihmiset ovat opettaneet minulle niin paljon, he ovat tehneet minun elämästäni merkityksellisempää. Katson maailmaa aivan eri tavalla kuin pari vuotta sitten. Jos minä koen tällä tavalla, voit vain kuvitella kuinka hyvältä muistelumatkan tähdestä, eli ikäihmisestä tuntuu 😊

VirkeX muistelumatkojen kehittämisessä ovat olleet itse asiakkaat.

MUISTELUUN UUSIA ULOTTUVUUKSIA VirkeX:ltä!

Muistelumatkalla käytettävät materiaalit kuten kuvat, musiikki, aisteja stimuloivat asiat kuten esimerkiksi tuoksut ja äänet, aikamatkailu ja -tunnekortit tuovat muisteluun syvempää ulottuvuutta ja elävöittävät mukavasti matkaa muistojen äärellä! Ikäihminen pääsee keskustelemaan, pohtimaan ja tekemään myös toiminnallisia harjoitteita, jotka ovat sovellettavissa eritasoisille asiakkaille.  Muistelumatkat toteutetaan asiakkaan kotona eivätkä ne vaadi palvelusuunnitelman tekemistä.

VALITSE LÄHEISELLESI SOPIVA MUISTELUN TEEMA SEURAAVISTA VAIHTOEHDOISTA. (Voit myös ehdottaa sellaista teemaa, mitä tästä ei löydy!)

1. URHEILIJAN MUISTELUMATKAKuvahaun tulos haulle urheilu graafinen

Hän on ollut itse kova nuorena liikkuumaan ja saattanut itselleen suksetkin tekaista. Tämä tyyppi on myöskin kova penkkiurheilemaan! Hän muistaa paljon suomalaisen urheilun historiasta ja osaa hienosti yhdistää urheilulajeja ja urheilijoita. 

_______________________________________________________________________

2.MUSIIKKI-IMMEISEN MUISTELUMATKA

Tämä tyyppi on tanssilavojen stara! Häneltä on taittunut (ellei edelleenkin taitu?!) humpat, jenkat, tangot ja valssit. Oli laulu mikä tahansa, häneltä löytyy siihen sanat! Myös haitarin saa halutessaan kokeiltavaksi.

_____________________________________________________________________

3.AUTOIMMEISEN MUISTELUMATKA

Tekikö tämä tyyppi muuta kuin rassasi autoja? Kenties ammattikuskinakin toiminut. Tunnistaa merkin kuin merkin, myös mittarin vikavalot!

_____________________________________________________________________

4.HENGELLISEN IMMEISEN MUISTELUMATKA

Raamattu on tälle tyypille tuttu juttu ja aihe yleisesti ottaen hyvin tärkeä. Sisältää raamattuvisailua, kaikille sopivia muistelutehtäviä ja tietysti ne parhaat virret yhdessä laulettuna.

________________________________________________

5.REISSUMIEHEN/NAISEN MUISTELUMATKA

Onko olemassa yhtään paikkaa missä hän EI ole käynyt?! Matkailu opettaa ja on ollut joillekin koko elämän ajan todella tärkeää. Miksei lähdettäisi matkalle uudestaan?

____________________________________________________

SOTA-AJAN MUISTELUMATKA

Sota-ajat jättivät lähtemättömät muistot unohtamatta sen jälkeistä suomen jälleenrakennuksen ja säännöstelyn aikaa. Joillekin asian muistelu voi olla todella tärkeää ja tarpeellista. Asiakkaat ovat kokeneet, että tämä on asia jota pitää saada läpikäydä kaikessa rauhassa. Joillekin muistot ovat liian kipeitä. Tämä sopii siis sellaisille ikäihmisille, jotka kokevat tärkeänä jakaa tietoa nuoremmalle sukupolvelle ja ovat sinut aiheen kanssa sekä puhuvat siitä mielellään. Aihetta käsitellään hyvin kunnioittavalla otteella.

ANNA IKÄIHMISELLE UNOHTUMATON LAHJA

Muistelumatkan hinta 75€ sis.alv 24%

kesto 1h 10min

TILAA LAHJAKORTTI SUORAAN KOTIISI

Puh. 045-1143443.

1.Laita sähköpostiini henni.niileksela@virkex.fi seuraavat tiedot:

-Tilaajan nimi ja osoite johon lahjakortti lähetetään.

-Lahjakortin saajan nimi ja toivomasi muistelumatka.

-Lisää myös varmuuden vuoksi oma puhelinnumerosi.

2.Lähetän lahjakortin ilmoittamaasi osoitteeseen. 

3. Kun olet saanut lahjakortin, soita minulle niin varataan aika toteutukselle! Tällöin voit myös kertoa, jos on jotain erityisempää huomioon otettavaa.

Voit myös soittaa minulle tilataksesi muistelumatkan! p. 0451143443. Olen kiinni kenttätyössä arkisin ma-to, mutta perjantain toimistopäivänä olen varmimmin tavoitettavissa. Soitan sinulle takaisin heti kun ehdin.

Sähköpostillakin voit laittaa lisäkysymyksiä, jos mieltäsi jäi askarruttamaan jokin asia.

henni.niileksela@virkex.fi

EIKÖHÄN SIIS LÄHDETTÄISI MUISTELUMATKALLE!

Killaata ja kysäse tai laita postia!

VirkeX -Henni: 045 114 3443

henni.niileksela@virkex.fi