(KOTIIN VIETÄVÄ VIRKISTYSTOIMINTA)

Monipuolista, toimintakykyä tukevaa ja vaihtelevaa yhdessä tekemistä ikäihmisen omassa kodissa ja sen ulkopuolella.

Onko läheisesi yksinäinen? Tekemisen puutetta? Onko sinulla huoli läheisesi henkisestä jaksamisesta?

MURHEENTORJUJA TEKEE KAIKKENSA, JOTTA LÄHEISELLÄSI ON HYVÄ OLLA

Toimintakyvyn vajeet ovat hyvin usein esteenä ikäihmisen osallistumiselle kodin ulkopuolisiin toimintoihin. Usein näön heikentyminen on yksi tekijä, joka laittaa mielen mahaan: Ei voi lukea, ei näe katsoa televisiota ja joillakin jopa, ettei voi soittaa kun ei näe kännykästä oikeaa numeroa. Kun on paljon yksin, ja näkö on heikko, voit vaan kuvitella kuinka hitaasti aika kulkee. Näön heikentyminen oli tässä nyt vain esimerkki, mutta oli toimintakyvyn vaje mikä tahansa, se helposti ”mökkeyttää” ikäihmisen. Pian alkaa ilmetä psyykkisiä oireita: Ulos ei enää haluta lähteä, suihkukin saattaa kuulostaa vastenmieliseltä. Ikäihmisen puheista kuulee, että mieliala ei ole korkea. Erilaiset toimintakyvyn vajeet aiheuttavat luonnollisesti sen, että enää ei voi kehitellä itselleen tekemistä. Mummo, joka rakastaa neulomista ei voikkaan enää neuloa, tai pappa, joka tykkäsi näprätä ja korjailla kaikkea ei enää kykene siihen. Onko tosiaan aika hyväksyä, että tämä on osaltani ohi, en voi enää tehdä mitään?

 NO EI TODELLAKAAN!

Olen nimennyt tämän palvelun Murheentorjujaksi. Tämän takana on tarina.

Papalla oli mieli maassa, kun oli paljon yksin. Aloitin käynnit 1x/vko. Pappa oli ensin sanonut, että tänne ei tulla. No menin kuitenkin. Pappa tuumasi ensimmäisen kerran lähtiessäni että ”sinä taijat olla semmonen vekkuli tappaus, nähhäänkö ens viikolla?” Ja myöhän nähtiin. Meistä tuli  hyvät ystävät. Koitti kuitenkin päivä, jolloin kunto romahti, ja pappa nukkui pois.

Oli jäähyväisten aika, sain kutsun hautajaisiin, menin ehdottomasti. Kirkon penkillä omainen, joka ei aiemmin ollut minua nähnyt kysyi kuka olin ja mistä tunsin hänen läheisensä? Vastasin, että kävin pappan luona joka viikko. Omainen tähän: ”Niin, siis sinä olet se murheentorjuja!”

Silloin minä todella tajusin, miten merkittävää työtä olen tehnyt. Minä todella olin asiakkaan murheentorjuja ja saan olla sitä myös muille ikäihmisille, jotka sitä niin kipeästi tarvitsevat.

 Kiitos siitä <3

MITÄ ON YKSINÄISEN IKÄIHMISEN ARKI?

Minä en aio kaunistella tätä asiaa tai ala syyttelemään yhtään ketään, sillä kyse on monen tekijän summasta. Kerron sen mitä olen työssäni kokenut. Olen nimittäin nähnyt sen, mitä on yksinäisen ikäihmisen arki, niin kuin moni, moni muukin vanhustyötä tekevä. Karu totuus on se, että kun on yksin, helposti nukkuu päivät. Tai vain makaa selällään ja päivä kuluu kattoon tuijottaen. Päivät, kuukaudet ja vuorokaudenajatkin saattavat mennä sekaisin. Yksinäisellä ikäihmiselle ei ole viikonloppua, se on päivä siinä missä muutkin. Hyvin moni on sanonut minulle, että miksi heidän täällä pitää kärsiä?

 Se ei ole kenenkään syytä, ei omaisten eikä kotihoidon, joka muuten tekee tosissaan töitä niillä resursseilla mitä heillä on. Olen ajatellut, että nykyään yhteiskunta vaatii ihmisiltä niin paljon, että yksinkertaisesti aika ei riitä kaikkeen, vaikka kuinka niin haluaisi. Omat velvollisuudet on huolehdittava ja sen päälle muistaa vielä huolehtia itsestään. Tämä sitten taas alkaa soimata omaatuntoa, kun pitäisi ehtiä enemmän. Stressi vain kasvaa ja asiat painavat mieltä.

PALKITSEVA LUOTTAMUS

Koska elän positiivisen kautta, toki heitän tähän myös sen positiivisen puolen mitä olen nähnyt tekemällä kotiin vietävää virkistystoimintaa, eli Murheentorjuja- palvelua. Ensinnäkin luottamus! Miten upeaa on, kun saadaan aikaan luottamus, joka antaa pohjan yksilöllisen palvelun tarjoamiselle. Hyvin usein ikäihminen on alkuun varpaillaan, eikä ihme, kun uusi ihminen tulee mukaan tuttuihin ja turvallisiin kuvioihin. Onneksi meillä ei ole koskaan kiire, vaan luottamus syntyy pienin askelin yhdessä tunnustellen.

MILLAISTA TOIMINTA ON?

Tämä riippuu ikäihmisestä. Toiselle ei sovi sama kuin toiselle, ja tekeminen suunnitellaankin aina asiakaslähtöisesti. Minun tehtäväni on mahdollistaa asiakkaalle tekeminen toimintakyvyn vajeista huolimatta. Ihminen on sosiaalinen, psyykkinen ja fyysinen pakkaus. Jos fyysinen puoli pettää, tarvitsee psyykkinen ja sosiaalinen puoli edelleen huomiota. Ikäihminen ei ole ”vanha ja merkityksetön”. Haluan, että kaikki saavat hyvää mieltä tarjoamastani toiminnasta, eikä kenenkään tarvitsisi surea yksin murheitaan.

VirkeX on erikoistunut ikäihmisten virkistystoimintaan ja minulla on käytössäni laaja repertuaari erilaisia virikemateriaaleja. Periaatteeni on tarjota toimintaa ”tavoitteellisesti ja hauskalla tavalla”, mikä tarkoittaa sitä, että toiminnassa huomioidaan ikäihmisen olemassa oleva toimintakyky ja sen yksilöllinen tukeminen. Toiminnan tulee olla aitoa, mieltä piristävää ja iloista yhdessä olemista! Toisaalta taas, kun luottamussuhde kehittyy, on myös surujen jakamisen aika. Tämä on myös tarpeellista ja ihmistä eheyttävää. Positiivisella otteella lähdemme yhdessä tarvittavan purnauksen jälkeen astelemaan elämässä eteenpäin.

PALJON ERILAISTA VIRIKEMATERIAALIA TOIMINNAN TUEKSI

Suunnittelemani ohjelmat ovat integroituja ohjelmia, eli ne sisältävät aivojumppaa, muistiharjoitteita, muistelua, hahmottamisharjoitteita ja liikettä. Kaikkia näitä toimintoja tuetaan aiheeseen liittyvillä materiaaleilla kuten kuvilla, lyhyillä videonpätkillä, muistelukorteilla ja musiikilla. Minulla on myös materiaalia, joka soveltuu hyvin muistisairaiden kanssa työskentelyyn. Näitä ovat erilaiset aisteja aktivoivat materiaalit ja hahmottamiseen liittyvät harjoitukset.  

Tässä luettelin vain pienen osan siitä, mitä kaikkea voidaan hyödyntää asiakastyössä, mutta se tärkein (ja tehokkain) työvälineeni ikäihmisten virkistämisessä on kuitenkin oma persoona. Olen rehellisesti aito oma itseni mikä tarkoittaa siis sitä, että huumorilta ja naurulta ei todellakaan voi välttyä, ja se tahtoo myöskin tarttua asiakkaaseen. Tämä onkin ihan parasta, meillä on hauskaa! Mummut ja pappat on vaan niin huippuja!

MITÄ HYÖTYÄ IKÄIHMINEN JA HEIDÄN OMAISENSA OVAT SAANEET MURHEENTORJUJA-PALVELUSTA?

Omaisilta saatu palaute on ollut pelkästään positiivista. VirkeX:n murheentorjuja palvelu on lievittänyt omaisten mukaan heidän läheistensä tekemisen puutetta ja yksinäisyyttä, joka taas on tuonut rauhaa asiakkaalle itselleen sekä omaisille. Omaisilta on tullut myöskin palautetta siitä, kuin heidän läheisensä on selvästi iloisemmalla mielellä, kun säännöllisillä käynneillä on tarjottu mieltä virkistävää, yksilöllistä toimintaa, on tämä lisännyt ikäihmisen arjen toiminnallisuutta selvästi. Jos omainen itse asuu kaukana, he ovat kokeneet, että voivat olla rauhallisin mielin, kun tietävät että omalla ikäihmisellä on tekemistä ja piristävää seuraa ja voimme aina olla yhteydessä asiasta kuin asiasta. Yhteistyökumppaneilta saatu palaute on osoittanut, että Murheentorjuja on ollut todella merkittävässä osassa parantamassa yksinäisten ikäihmisten elämänlaatua.

TÄMÄ EI OLE MITÄÄN VAKAVAA PUURTAMISTA VAAN VirkeX ON NIMENOMAAN HAUSKAA YHDESSÄ TEKEMISTÄ!

MIKÄ HIENOINTA, HUOMAAMATTA TUETAAN IKÄIHMISEN TOIMINTAKYKYÄ!

TÄMÄ PALVELU ON SOPIVA….

Jos haluat auttaa ikäihmistä lievittämään:

-Tekemisen puutetta

-Yksinäisyyttä

Jos haluat ennaltaehkäistä ikäihmisen:

-Masennusta

– Muita psyykkisiä oireiluja

Jos haluat tarjota ikäihmisen elämään:

Häntä kunnioittavan ystävän

-Monipuolista ja vaihtelevaa tekemistä

-Jotain mitä odottaa

-Ripauksen, no ollaan nyt rehellisiä: ROIMAN annoksen iloa ja huumoria!

SILLOIN TÄMÄ PALVELU ON SINUA JA LÄHEISTÄSI VARTEN.

KUINKA HANKKIA PALVELUA JA PALJONKO SE MAKSAA?

HINTA 40,30€/h

Kaveri mukaan virkistystoimintatunnille +20€

VirkeX veloittaa kilometrikorvaukset toimipaikasta asiakkaan luo ja takaisin 0,43c/km 15 km ylittävältä osalta. Toimipaikka: Kiuruvedentie 1255a 74595 Runni.

Soita minulle, jutellaan ja katsotaan sopiva aloitusaika. Voit myös tilata lahjakortin!

VirkeX Henni: 045-1143443

Jos en vastaa, olen asiakastyössä ja soitan sinulle takaisin mahdollisimman pian. Voit jättää tekstiviestin, että olet tavoitellut. (Näin en sekoita sinua puhelinmyyjiin! 😀 )

Voit myös tiedustella vapaita asiakaspaikkoja sähköpostilla: henni.niileksela@virkex.fi

ILOA, ILOA JA VIELÄ LISÄÄ ILOA!