Lukuaika n.3min.

”Muista kotitalousvähennys!” ”Hyödynnä kotitalousvähennys!”

Näitä muistutuksia tulee usein yrityksiltä, eikä suotta. Itsekin muistuttelen asiakkaita ja omaisia, että he muistavat varmasti hyödyntää tämän merkittävän veroedun. Joskus kuitenkin on epäselvää, että miten kotitalousvähennys nyt konkreettisesti toimii ja mitä se merkitsee. Pyrin tässä kirjoituksessa selventämään asiaa parhaani mukaan, näkökulmana ikäihmisten  yleisesti paljon käyttämät sosiaali-ja terveyspalvelut ja kotityöpalvelut. Lähdetään purkamaan aihetta konkreettisen ja kuvitellun tilanteen kautta.

kuva: pixabay

Ikääntynyt Maria hankkii kotiinsa kerran viikkoon avustajan, joka käynneillä auttaa häntä ulkoilussa sekä asioiden hoidossa. Myös kotiaskareissa avustaja ehtii olla kaverina. Tämä auttaa Mariaa asumaan omassa kodissaan. Maria maksaa palvelusta 240€/kk. Vuodessa palveluista kertyy yhteensä 2400€. (Ei arvonlisäveroa, kun kyse on asiakkaasta jolla on selvä tuen tarve. Lisätietoa tästä: Sosiaalihuoltopalvelujen arvonlisäverotus – vero.fi)

Maria voi vähentää 60% työn osuudesta, omavastuu on 100€. Tämä tarkoittaa siis sitä, että maksamastaan kokonaissummasta Maria voi saada kotitalousvähennystä 1340 euron edestä (2400*0,60 =1440€ -100€) Tuo summa vähennetään Marian verotuksessa, jolloin Marialle maksettavaksi määrätyn veron määrä joko vähentyy huomattavan paljon tai sulaa kokonaan pois ja Maria voi saa jopa veronpalauksia. Wuhuu! Mutta ennen kuin innostutaan ihan hirveästi täytyy todeta, että tarkka vähennyksen määrä on riippuvainen aina henkilökohtaisesta verotustilanteesta, mutta aivan ehdottomasti vähennystä pitää hakea jos palveluita käyttää! 

Kotitalousvähennyksen saa tosiaankin työn osuudesta ja maksimissaan vähennyksiin voi viedä 3500€ edestä maksettuja palveluita. Km-korvauksia ei voi vähentää. Asiakkaan/omaisen tulee säilyttää kaikki palveluntuottajalle maksamansa laskut, jotta voi todentaa kuinka paljon maksuja on mennyt ja että laskussa mainittu yritys on asianmukaisesti verottajan ennakkoperintärekisterissä. Veroilmoitukseen laitetaan luvut ylös ja sitten toivon mukaan voidaan odotella jopa palautuksia! Tästä pääsee verottajan ohjeistukseen: Näin ilmoitat vähennyksiä OmaVerossa – vero.fi

Kotitalousvähennys voi tuoda merkittävää helpotusta ikäihmiselle, joka käyttää tukipalveluita kotona asumisensa tueksi. Samalla tuetaan paikallisia palveluntarjoajia, työllistetään ihmisiä! Jos olet kiinnostunut lukemaan aiheesta lisää, saat lisätietoa verottajan kotisivuilta osoitteesta: Kotitalousvähennys – vero.fi.

Autan mielelläni asiakkaitani ja omaisia kotitalousvähennyksen hakemisessa! 

<3Henni


0 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.