Lukuaika n.4min.

Siinäpä vasta kysymys, jota varmasti moni ikääntyneen läheinen ja heidän kanssaan työskentelevä tulee pohtineeksi. Jokaisen ihmisen tarpeet ja toiveet ovat hyvin yksilöllisiä ja meidän ikäihmisten elämässä mukana olevien tulee kunnioittaa niitä tarpeita edistääksemme ikäihmisten hyvää elämää. Tässä kirjoituksessa käsittelen asiaa nimenomaan kotona asuvia ikäihmisiä ajatellen. On monia eri elementtejä, joilla on tärkeä rooli hyvän elämän ylläpitämisessä. Lähdetäämpäs tarkastelemaan!

Ikäihmisiltä kysyttäessä mikä on heille omassa elämässä kaikista tärkein elementti, vastaus on yleensä: Terveys ja läheiset. Eikä ihme, sillä hyvä terveys on mielekkään elämänlaadun perusta ja se määrittää, mitä kaikkea tukipalveluita tarvitsee, jotta arki olisi mahdollisimman sujuvaa siellä kotona. Sosiaaliset suhteet taas luovat iloa ja vaihtelevuutta elämään, mikä tukee psyykkistä hyvinvointia. Ja kuten olen usein sanonut, jokaisen meistä on tärkeää tuntea olevansa merkityksellinen ja tärkeä edes jollekin. Kun ikääntynyt pysyy sosiaalisesti aktiivisena edes jollain tasoa, auttaa se ehkäisemään myös yksinäisyyden kokemusta ja siitä aiheutuvia sosiaalisia ongelmia kuten masennusta ja toimintakyvyn nopeaa hupenemista.

Sosiaaliset ikäihmiset hakeutuvatkin mukaan päivä-tai kerhotoimintaan, joka antaa heille mahdollisuuden tavata muita ikäihmisiä. Päivätoiminnassa on hauskaa yhteistä tekemistä kuten yhdessä jumppaamista aivovoimistelua unohtamatta. Päivätoiminta tukee monipuolisesti ikääntyneen hyvinvointia ja antaa arkeen ihan omanlaistaan voimaa jaksaa aina seuraavaan tapaamiskertaan asti. Voin tämän hyvillä mielin kertoa, sillä osa asiakkaistani hyödyntää tätä palvelua 🙂  Voisin oikeastaan tehdä yhteisöllisyyden merkityksestä ihan oman kirjoituksen myöhemmin!

Sitten on niitä ikäihmisiä, jotka eivät missään tapauksessa halua lähteä mihinkään ryhmään, eikä siinäkään ole mitään väärää. Jos olet aina ollut sen luontoinen ihminen, että haluat mieluummin olla pois hälinästä, mutta kuitenkin haluaisit viettää aikaa jonkun kanssa kaikessa rauhassa, on nykyään tarjolla myös kotiin tarjottavaa palvelua, jota myös itse tarjoan ja josta tämä koko ajatus omaan yritykseen lähti 🙂  Tärkeintä on, että sosiaalinen tarve tulee täytetyksi. 

Tärkeää on myös tuntea olevansa turvassa. Esteetön koti jossa on helppo liikkua myös apuvälineiden kanssa, luo arkeen sujuvuutta. Jo pienilläkin ratkaisuilla voi olla merkittävä apu ikäihmiselle, ihan vain jo ikävien onnettomuuksien kuten kaatumisten ehkäisemisen näkökulmasta. Yksikin esimerkkitilanne on liikaa, jossa apuvälineiden tarkastelu on jäänyt vähemmälle huomiolle altistaen ikäihmisen helposti kaatumisille. Kaatumisen jälkeen ei sitten olekaan enää varmaa tietoa, kuinka ikääntynyt pääsee kuntoutumaan tai pääseekö ylipäänsä kotiin enää 🙁  Jos haluat miettiä läheisesi kodin turvallisuutta, voit pyytää kunnalta, (muistaakseni fysioterapeutilta) tarkastus käynnin. Apuvälinelainaamon kautta tarvittavat välineet saa sujuvasti! 

kuva: istock

Turvallisuutta ajatellen tulee välittömästi mieleeni myös kotihoito. Kotihoito vastaa turvallisen lääkehoidon toteutumisesta silloin, kun asiakas itse ei enää ole siihen täysin kykenevä. Heille kuuluu myös haavanhoito ja asiakkaan toimintakyvyn seuraaminen ja arviointi sekä muut hoidolliset toimenpiteet. Toimintakyvyn seuraaminen ja reagointi muuttuviin tilanteisiin on myös meidän muidenkin palveluntuottajien vastuulla. Yhteistyö kotihoidon kanssa on tärkeää näissä asioissa.

Sitten ravinto. RAVINTO,RAVINTO ja vielä kerran RAVINTO! Tästä minä jaksan kyllästymiseen asti puhua. Jos ei ole ravitsevaa ruokaa, ei jaksa liikkua, ei jaksa harrastaa, ei jaksa kiinnostua oikein mistään. Hyvä ruoka pitää elinvoimaisena, antaa energiaa tehdä asioita jotka ovat ikäihmiselle tärkeitä. Ja se jos mikä luo hyvinvointia. Onneksi ikäihmisillä on mahdollisuus saada lämmin ruoka suoraan kotiin, vaikka joka päivä! Tämä helpottaa myös kauppa-asioiden hoitoa. Ilman säännöllistä ja hyvää ruokaa kuihtuu kuka tahansa hyvinkin nopeasti ja pian ollaankin hankalampien asioiden äärellä, kun vaikka jalat eivät enää kanna. Syödään siis hyvin, joka iikka!

Mitäs vielä? 

Kokemus! Ja sitähän meidän ikäihmisillä riittää! Kokemus ja elämänviisaus on asioita, joita on mukava päästä jakamaan toisten kanssa. En voi sanoin kuvata, miten paljon olen saanut ikäihmisiltä omaan elämääni. Positiivista elämänkatsomusta, arvojen muutosta… Kiitos siitä! 

Apuvälineitä ja erilaisia palveluita eri tarpeisiin on vaikka kuinka paljon. Perusperiaate näissä on se, että näitä käyttämällä ikääntynyt voi säilyttää oman arvokkuutensa ja itsenäisyytensä. Osallisuuden omaan elämään! 

On varmasti vielä paljon asioita, jotka vaikuttavat siihen onko ikäihmisen elämä hyvää vai ei. Mitä itse lisäisit? Kommentoi alle! 

<3 Henni


0 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.